torstai 20. maaliskuuta 2014

Kymmensormijärjestelmä - onko hyötyä vai ei?

Otimme tänään oppilaiden kansa jäsittelyyn sen kuuluisan kymmensormijärjestelmän. Tuntuu siltä, että nykyään on paljon ihmisiä, jotka kuvittelevat osaavansa kymmensormijärjestelmän tai "jonkin vastaavan", mutta tosiasiassa kirjoittavatkin kohtuullisen sujuvasti neljällä sormella.

Wikipedia ansiokkaasti esittelee kymmensormijärjestelmän muutamia etuja, kuten niskan, silmien ja ranteiden ergonomia sekä kirjoitusnopeuden ja -tarkkuuden parantuminen. Muutaman opiskelijan ihmetykseksi kaikista näppäimistöistä löytyykin kaksi kirjainnappia, joissa on pieni kohouma pinnassa. J- ja F-kirjaimet on nimen omaan merkitty kymmensormijärjestelmän kirjoitusasennon (etusormien paikat) löytämistä varten.

Toki järjetelmän oppiminen vie aikaa ja vaatii työtä, mutta minkäpä taidon omaksuminen ei?

Sen suuremmin kymmensormijärjestelmän etuja ja haittoja pohdiskelematta kannattanee käydä suoraan asiaan ja astella sorvin ääreen. Internetin maailma on täynnä hyödyllisiä oppimisaihioita taidon opetteluun - jotkin voi ladata koneelle, jotkut toimivat suoraan verkossa. Tässä muutama hyvä, joissa perustellaan myös kymmensormijärjestelmän tuomia etuja.
Ja ei muuta kuin harjoittelemaan! Mikä olisi oiva tapa motivoida oppilaita käyttämään tätä taitoa ja kehittymään? Voisiko se olla vaikkapa kilpailu? Koko koulun mestaruuskilpailut? Ohessa pari maailman nopeinta kirjoittajaa...